WebArchiv - archiv českého webu

Cenzura v Dánsku

00.03.2007 Dánská politická strana chce cenzurovat části Koránu, které jsou v rozporu s ústavou.

Politická strana jménem SIAD (Stop Islamiseringen af Danmark - Zastavte islamizaci Dánska) požaduje cenzuru částí Koránu a prohlašuje, že některé jeho části “podněcují k násilí”.
Po karikaturové krizi a útoku na muslimské hroby se dostalo Dánsko potřetí do novinových titulků se svým antiislámským hnutím. Politická strana "Zastavte islamizaci Dánska", která má asi 400 členů, tvrdí, že některé verše Koránu porušují 67. a 69. článek dánské ústavy a že podle 78. článku ústavy by měly být mešity v zemi zavřeny. Politik a vůdce strany SIAD Anders Gravess řekl dánskému listu Politiken “Dánsko je naše země. Některé verše Koránu mě naplňují obavami o životy mých dětí a jejich dětí”. Prohlásil, že nemají v úmyslu zakázat v zemi islám jako náboženství a ani jeho zákaz neočekávají, lidé by ale měli dodržovat ústavu země bez ohledu na to, v co věří. Stížnost SIADU byla zasálna i ministru spravedlnosti L.Espersenovi, také al Džazíře a ambasádám. (ath)



Lenka Nováková

Lenka Nováková publikováno: 20.03.2007 11:58 zobrazeno: 3610x


Pension Betlém        HITS        Ekumenická rada církví        Husitská teologická fakulta        Ekumenická akademie        Hus