WebArchiv - archiv českého webu

Kulturou proti antisemitismu

17.04.2016

Akce „Kulturou proti antisemitismu“ již tuto neděli 17. 4. 2016

 

„Všechno jde, když se chce“

 

To je refrén „terezínské hymny“, kterou v roce 1942 složil Karel Švenk (sám byl později nacisty zavražděn). Je paradoxní, že z písně židovských vězňů z Terezína tryská tolik životního optimismu. Připojte se k nám a nechte se inspirovat svědectvím pamětníků k naději pro přítomnost.

 

 

Ve 14 hodin vyjde z náměstí Franze Kafky (u Staroměstského nám.) „Pochod dobré vůle“, který se zastaví na Palachově náměstí před Rudolfinem. Tam čeká účastníky překvapení, které bude gradovat až do Valdštejnské zahrady, kde od 15 hodin následuje veřejné shromáždění „Všichni jsme lidi“ s bohatým společenským a kulturním programem.

 

Celá akce se nese v duchu naděje a optimismu, přestože se nevyhýbá vážným tématům. Naším cílem je mobilizovat občany, kterým není lhostejný nárůst extremistických nálad ve společnosti.

 

Shromáždění podpoří svým vystoupením herec Jan Potměšil, moderátorka Veronika Sedláčková, kantor Michal Foršt a zpěvačka Natálie Velšmídová se skupinou Natalika, která bude celý program hudebně doprovázet. Pozvání přijali 1. místopředseda Senátu Přemysl Sobotka, ministr kultury Daniel Herman, primátorka hl. m. Prahy Adriana Krnáčová a izraelský velvyslanec Gary Koren.

 

Vrcholem programu bude vystoupení 90leté Doris Grozdanovičové, která přežila holocaust v Terezíně a jejíž tajně pořízená fotografie se stala neodmyslitelnou součástí historických publikací o roli Terezína za války.

 

V době, kdy do Evropy přichází proud uprchlíků z Blízkého východu, odchází z Evropy jiný proud – Židů do Izraele. Považujeme za alarmující, že Židé se dnes, po více než 70 letech od holocaustu, v řadě zemí Evropy již opět necítí bezpečni. Přitom Evropa si může vzít v mnohém poučení z Izraele – země, která přijala a integrovala miliony uprchlíků, je nucena žít v neustálém ohrožení terorem a přitom buduje prosperující, demokratickou a tolerantní společnost, která ctí práva menšin. Všechno jde, když se chce.

 

Další podrobnosti a aktuality naleznete na stránkách www.vsichnijsmelidi.cz a na facebooku Kulturou proti antisemitismu.

 

Těšíme se na Vás

 

Mojmír Kallus

ICEJ ČR

 



Václav Drašnar publikováno: 14.04.2016 11:59 zobrazeno: 1295x


Pension Betlém        HITS        Ekumenická rada církví        Husitská teologická fakulta        Ekumenická akademie        Hus