WebArchiv - archiv českého webu

Slavnostní uvedení nových zvonů v Hradci Králové

Náboženská obec v Hradci Králové udělala zásadní krok k vybudování první stabilní koncertní zvonohry v České republice, která bude vyhovovat současným mezinárodním standardům a která bude umístěna ve věži Sboru kněze Ambrože.

Slavnostní uvedení nových zvonů, které povede bratr patriarcha ThDr. Tomáš Butta a které se za účasti pana primátora MUDr. Zdeňka Finka a pana hejtmana Bc. Lubomíra France se koná v pátek 8. dubna 2011 v 18.00 h ve Sboru kněze Ambrože v Hradci Králové. Toto slavnostní setkání, při kterém vyjádříme svou vděčnost Hospodinu, k jehož chvále budou zvony znít, a poprosíme o jeho požehnání a vedení našich dalších kroků, bude doprovázeno malým koncertem Jiřiny Dvořákové na varhany a Radka Rejška na trubku.

Zvony nesou jména dvou významných představitelů české reformace Jana Husa a Jana Amose Komenského a také dva jejich výroky o pravdě. Husovo slovo je známější: „Také prosím vás, abyste se milovali, dobrých násilím tlačiti nedali a pravdy každému přáli.“ Komenského výrok o pravdě je známý méně, ale přesně vystihuje jeho přesvědčení: „Síla pravdy vyzbrojená světlem poznání je nepřemožitelná.“ Ta slova jsou nejen živým odkazem těchto osobností dnešku, ale věříme, že na své aktuálnosti nic neztratí ani po dalších staletích. Vedle tohoto výhledu do budoucnosti však připomenu i něco málo z minulosti tohoto města a kraje, na niž takto pojmenované zvony také navazují.

Se zvonohrou však náboženská obec samozřejmě ještě zdaleka není u konce. Začali těmi největšími a tím pádem také nejdražšími zvony. Mají proto dobrou naději, že další menší zvony budou přibývat o něco rychleji, vydrží-li vaše vstřícnost a přidají-li se i další dárci. Také tyto zvony ponesou jména významných osobností našich dějin spjatých s křesťanstvím, a tak svým souzvukem  budou i do budoucna připomínat bohatý a pestrý mnohohlas české duchovní tradice.

Dál pokračuje veřejná sbírka na zvonohru, k níž se stále můžete připojit odesláním svého příspěvku na transparentní účet NO CČSH v Hradci Králové č. 4862517001/5500 (s variabilním symbolem 329), na kterém si pak pomocí internetu můžete sami ověřit, zda vámi odeslaná částka dorazila.



Helena Bastlová publikováno: 25.03.2011 10:53 zobrazeno: 4818x


Pension Betlém        HITS        Ekumenická rada církví        Husitská teologická fakulta        Ekumenická akademie        Hus