WebArchiv - archiv českého webu

Dopis synodě královéhradecké diecéze Církve československé husitské

07.06.2015

Vážený bratře biskupe Pavle, vážené sestry a vážení bratři duchovní, kazatelé a pastorační pracovníci, vzhledem k úkolům spojeným s letošním Husovým výročím se nemohu osobně zúčastnit Vaší synody. Proto Vás pozdravuji a oslovuji alespoň prostřednictvím tohoto dopisu.

V prostoru Vaší královéhradecké diecéze se nacházejí významná místa spjatá s husitskou minulostí a tradicí, ale také s působením Jednoty bratrské, z jejíhož odkazu čerpáme jako Církev československá husitská také inspirativní podněty. Mám na mysli například jedinečnou šestidílnou Bibli kralickou, která vyšla v loňském roce a která by neměla chybět při naší vykladačské a zvěstovatelské práci.

Královéhradecká diecéze s „rodným krajem Farského“ byla vždy místem, kde Církev československá husitská měla své zřetelné zázemí ve víře a obětavosti svých členů. Jako farář jsem to mohl před lety poznávat a zakoušet v Podkrkonoší a v Českém ráji. V nové situaci hledáme nové způsoby oslovení stávajících a nových členů a nové podoby pastorační práce. Proto je správné, že jako diecéze a její vedení usilujete jak o odpovědné hospodářské zajištění pro budoucí dobu, tak také o duchovní programy a rozvoj.

V současnosti se znovu otevírá rozhovor o identitě církve, který se opakovaně vrací. O identitě – duchovní totožnosti nestačí jen diskutovat, ale žít ji a utvářet ji aktivní vírou. Právě Husův rok je příležitostí uvědomovat si hlouběji svoji identitu ve vztahu K Husovi a husitství. Proto Vám děkuji za Vaše konkrétní akce v náboženských obcích a za Vaši podporu akcí diecézních i celocírkevních.

Přeji Vám moudrost Ducha svatého pro Vaše synodní jednání a pro Vaši službu Kristu posilu, vděčnost, pokoj a naději. „Nechť vás Bůh posílí ve všem dobrém“ (Žd 13,21).

 

7. 6. L.P. 2015                                                              Tomáš Butta

                                                                                   patriarcha

 



Tomáš Butta, patriarcha

Oldřich Nováček publikováno: 12.10.2015 04:37 zobrazeno: 2064x


Pension Betlém        HITS        Ekumenická rada církví        Husitská teologická fakulta        Ekumenická akademie        Hus