WebArchiv - archiv českého webu

Sekularismus: hrozba nebo příležitost?

02.10.2017

Ve dnech 20.–22. září 2017 se v Paříži sešli církevní zástupci z celé Evropy, aby se zúčastnili konference zvané Turn it up!. V jejím průběhu diskutovali a uvažovali o tom, jaké důsledky s sebou nese církevní životní styl v dnešní různorodé a většinou sekulární Evropě.

Ve svém úvodním proslovu viceprezident Konference evropských církví (CEC) Jeho Eminence arcibiskup Emmanuel z Francie uvedl, že „církevní zástupci jsou hlasem církve a klíčem k tomu, aby vdechli život evangeliu“. Také vyzval účastníky, aby přehodnotili, jak dnes evangelium vstupuje do každodenního života lidí.

Marc Deroeux, generální tajemník Federace evangelikálních baptistických sborů ve Francii, povzbudil církve, aby se zaměřily spíš na to, čím jsou, než co dělají. Řekl, že je zapotřebí vytvořit prostor pro reflexi ve společnosti, která komunikuje stále rychlejším tempem.

To vedlo k diskuzi o dalším šířícím se trendu: jelikož jsou členové církve a občané obecně zahlceni nejrůznějšími mediálními zprávami, udržet dlouhodobou pozornost je pro dnešního člověka stále obtížnější. To má vliv také na to, jak církve komunikují s různými skupinami osob.

Jedna z účastnic, Simona Menghiniová z Valdenské církve v Itálii, shrnula tuto diskusi slovy, že je potřeba kombinovat pomalou teologii s rychlou komunikací, abychom propojili věčné aspekty církve s trendy rychle se rozvíjejícího světa.

Profesorka Grace Davieová z Univerzity v Exeteru představila rámec potřebný pro pochopení náboženské situace v Evropě. Uvedla, že zde existuje dvojí paralelní vývoj: za prvé, západoevropské společnosti jsou obecně stále sekulárnější. A za druhé, v některých částech východní a jihovýchodní Evropy nabývá křesťanství na důležitosti jak v každodenním životě lidí, tak ve společenském vlivu.

Přesto v západní Evropě, zvláště ve velkých městech, existuje mnoho míst, kde náboženství sílí – jedním z příkladů tohoto trendu je Londýn. „Povzbudivá reakce na konferenci potvrzuje, že existuje potřeba diskutovat o tom, jak jako křesťané a církve komunikujeme,“ uzavírá Henrik Hansson, koordinátor komunikace CEC.

Akci uspořádala CEC ve spolupráci s Francouzskou protestantskou federací a Federací evangelikálních baptistických sborů ve Francii.

Záměrem konference bylo poskytnout platformu pro diskusi o komunikaci na strategické úrovni. Cílem je pořádat akci každoročně.

Zdroj: CEC, Henrik Hansson



Miroslava Čejková publikováno: 11.10.2017 02:40 zobrazeno: 748x


Pension Betlém        HITS        Ekumenická rada církví        Husitská teologická fakulta        Ekumenická akademie        Hus