WebArchiv - archiv českého webu

Jak čelit islamofobii

17.05.2017

Existuje několik způsobů, jak čelit islamofobii, píše ředitel Misijního institutu sv. Kolumbána Rev. Patrick McInerney v časopise Dálný východ.

V posledních letech došlo k prudkému nárůstu islamofobie, iracionálního strachu z islámu a muslimů. Tento strach posilují senzacechtivé zprávy o násilných trestných činech páchaných malou a extrémní skupinou muslimů, která jedná v rozporu s texty Koránu a zavedenými islámskými principy.

Tyto trendy dále podporuje skutečnost, že se uvedené zprávy téměř výlučně zaměřují právě na činy muslimů a ignorují mnohem častější násilné činy politického, rasistického, sektářského a etnického rázu spáchané jinými skupinami. Šíří je zejména populističtí politici, kteří usilují o volební zvýhodnění na úkor zranitelných skupin, a to na místech, kde bují nevědomost, stereotypy a předsudky.

Co můžeme v tomto toxickém prostředí dělat, abychom islamofobii čelili? Jak můžeme podporovat muslimy? Jak můžeme prosazovat spravedlivou a harmonickou společnost, ve které se všichni občané těší náležitému respektu?

Ověřujte si skutečnost: Když něco slyšíte nebo čtete, neberte to za bernou minci. Existuje příliš mnoho falešných zpráv a „alternativních faktů“, které se šíří prostřednictvím médií a pomluv. Že se něco opakovaně říká nebo zveřejňuje, ještě neznamená, že je to pravda. Ověřte si, jaká je skutečnost.

Dávejte si pozor na jazyk: Nepoužívejte výrazy jako „islámský terorismus“ nebo „muslimský terorista“, protože to jsou oxymorony – protimluvy, které jsou vůči muslimům urážlivé a šíří falešný obraz islámu.

Buďte v obraze: Snažte se zjistit základní fakta o islámu ze spolehlivého zdroje. Nespoléhejte pouze na noviny, televizi, internet nebo veřejné debaty. Přečtěte si knihu od renomovaného odborníka. Doporučujeme knihu Deset věcí, které všichni potřebují o islámu vědět (Ten things everyone needs to know about Islam) od profesora Johna Esposita, která nabízí věrohodný, přístupný a poutavý popis základů islámu.

Seznamte se s muslimem: Nejlepší způsob, jak se dozvědět o islámu, je seznámit se s muslimem. Když se setkáte s člověkem tváří v tvář, když islám není jen médii vytvořenou směsicí zdánlivě zvláštních postojů a praktik, neboli něčím „jiným“, ale má jméno – Abidah, Fatima, Maha, Ibrahim, Ahmed, Mohamed – a tvář, když je to někdo, koho znáte jako svého „bratra“ a „sestru“, potom obavy, stereotypy a předsudky jednoduše ustoupí.

Zdroj: CathNews



Miroslava Čejková publikováno: 11.10.2017 11:47 zobrazeno: 754x


Pension Betlém        HITS        Ekumenická rada církví        Husitská teologická fakulta        Ekumenická akademie        Hus