WebArchiv - archiv českého webu

Compress: Vídeň má muzeum antikoncepce

16.03.2007 Ve Vídní bylo otevřeno 16. března unikátní muzeum: k vidění jsou historické i moderní exponáty, vše kolem tématu antikoncepce.

Návštěvníci se mohou přiučit, jak se lidé dřívě chránili před otěhotněním, dozví se ale i o ilegálních metodách potratu, při kterých ještě dnes umíraji ženy na celém světě.
Mezi exponáty patří i historické prezervativy, jako například kondom z plovacího měchýře ryby. Právě na tomto objektu jsou vidět problémy, s kterými bojoval ředitel muzea, gynekolog Christian Fiala. „Věděli jsme, že se vyráběl z ryby,“ vysvětluje Fiala, „ale když jsme se pokoušeli vyrobit duplikát, nevěděli jsme, který druh ryby se používal.“ Odpověď nakonec našli u jednoho preparátora.
Celý projekt budování muzea trval čtyři roky. Největší problém představovalo shromážědní exponátů, historické předměty k tomuto tématu se totiž nalézají dost obtížně.

 

Muzeum se ale nevěnuje jen ochraně proti otěhotnění, ale i přerušení těhotenství. Cesta k legalizaci potratů byla dlouhá a obtížná a mnoho žen zemřelo při nelegálních potratech u andělíčkářek. V muzeu je proto jako protiklad k moderní ordinaci k vidění i ordinace andělíčkářky – jednoduchá kuchyně. Pro Christiana Fialu je toto téma obzvlášť důležité, poté, co v roce 2002 v Ugandě viděl, jak ženy po ilegálních potratech umírají na vnitřní vykrvácení a infekce.

 



ČBK

Lenka Nováková publikováno: 22.03.2007 12:54 zobrazeno: 4050x


Pension Betlém        HITS        Ekumenická rada církví        Husitská teologická fakulta        Ekumenická akademie        Hus