WebArchiv - archiv českého webu

70. výročí Teologické deklarace z Barmen

31. května 2009 oslavíme 75 let od chvíle, kdy byla v německém Barmen podepsána Teologická deklarace – předstupeň vzniku Leuenberského společenství protestantských církví. Hlavním představitelem autorského kolektivu byl významný teolog Karl Barth. Rada Společenství protestantských církví v Evropě (CPCE), jeho dnešní evropské podoby, vydala v této souvislosti prohlášení o důležitosti Teologické deklarace z Barmen, jehož obsah Vám zde stručně přinášíme.

Teologická deklarace z Barmen byla dokumentem Evangelické církve ve Wuppertalu-Barmen, kterou se církev v roce 1934 distancovala od ideologie národních socialistů. Německé církve, které jsou členy CPCE, ale má také významný ekumenický rozměr. Představuje povzbuzení pro církve, aby i v těžkých časech hledaly to, co mají společné a spolu v dialogu dospěly ke společnému svědectví ve zkouškách dnešního světa.

 

 

Deklarace prohlašuje, že zjevení trojjediného Boha v Ježíši Kristu je jediným základem života Církve, která musí přinášet svědectví evangelia i v dnešní době a předávat jej v kontextu současnosti. V Bohu máme svobodu, která nám ale také přináší velkou odpovědnost za službu světu. Toto spojení svobody a odpovědnosti má zvláštní postavení v protestantských církvích a jejich působení ve společnosti.

 

 

Církev je založena v Kristu a její společenství není jen formalitou, ale něčím, co je prožívané a prověřené časem, co nás obrací vždy znovu ke Kristu. Proto charakter církve nesmí následovat politické ani společenské faktory. To bylo stejně aktuální v době před II. světovou válkou, jako dnes. Úkolem církví je totiž nést svědectví evangelia všem mužům a ženám. Zvěst o milosti Boží je určena všem lidem, včetně těch, kteří jsou jí velmi vzdáleni. Držet se evangelia, znamená přinášet osvobození a to především v časech, které se zdají být obtížné a beznadějné.

 

 

 

 



Kateřina Děkanovská publikováno: 30.04.2009 03:57 zobrazeno: 2461x


Pension Betlém        HITS        Ekumenická rada církví        Husitská teologická fakulta        Ekumenická akademie        Hus