WebArchiv - archiv českého webu

Světový týden míru v Palestině a Izraeli 17. – 24. září 2017

17.09.2017

Během tohoto týdne, jehož součástí je i Mezinárodní den modlitby za mír (21. září), mají církevní organizace, sbory i jednotlivci možnost, aby vydali společné svědectví svou účastí na bohoslužbách a vzdělávacích či jiných akcích podporujících mír a spravedlnost pro Izraelce a Palestince.

Světový týden míru v Palestině a Izraeli proběhne z iniciativy Světové rady církví (WCC) v návaznosti na společné modlitební setkání ve Svaté zemi, které se uskutečnilo 5. června v Jeruzalémě.

U příležitosti Světového týdne míru v Palestině a Izraeli je vhodné si připomenout 100. výročí sepsání Balfourovy deklarace. Ačkoli obsahuje pouze 68 slov, měla dramatický dopad na události té doby. Víme, že trvalý dopad může mít i modlitba. WCC proto zve všechny lidi, usilující o spravedlnost a mír v Palestině a Izraeli, aby modlitbami vyjádřili svou podporu míru na Blízkém východě.

Letošní rok si připomínáme také další historická výročí, která mají velký význam jednak z hlediska dějin a vývoje situace v Izraeli a Palestině, jednak z hlediska reakce ekumenické komunity na danou situaci: v červnu uplynulo 50 let od šestidenní války v roce 1967 a 10 let od Mezinárodní mírové konference WCC „Církve společně za mír a spravedlnost na Blízkém východě“, která se uskutečnila v Jordánském Ammánu.

Zdroj: WCC



Miroslava Čejková publikováno: 11.10.2017 02:35 zobrazeno: 765x


Pension Betlém        HITS        Ekumenická rada církví        Husitská teologická fakulta        Ekumenická akademie        Hus