WebArchiv - archiv českého webu

Modlitba k zahájení pouti na Sázavu - červenec 2010

„Blaze těm, kteří se vydávají na pouť.“ Ž 84,6

Bože, vydali jsem se na pouť. Jsme poutníky, kteří putují z místa na místo tímto světem. Vydáváme se do míst, která nabízejí rozmanité zajímavosti, krásy přírody, kulturní památky. Přicházíme do míst, kde se můžeme setkat s druhými lidmi. Jako věřící se vydáváme na pouť do míst spojených s životem a působením tvých svědků z doby velmi dávné i nedávné. Navštěvujeme místa, kde je možné si hlouběji připomínat a vnímat jejich odkaz v prostředí, kde žili. Na těchto místech zvláštním způsobem můžeme zakoušet tvou přítomnost, Bože věčný a všudypřítomný.

            Děkujeme ti za opata Prokopa, který usiloval o sjednocení s tebou vytrvalou modlitbou a užitečnou prací. Děkujeme ti za starobylou Sázavu, která je místem našeho dnešního zastavení.

            Bože, vydali jsme se na pouť především za tebou, neboť ty jsi počátkem naší cesty, průvodcem na ní i jejím cílem. Požehnej naše dnešní společné putování a setkávání ve tvém jménu. Jako unavené poutníky nás osvěžuj a očišťuj z pramenů svého Ducha svatého. Amen.

 



Tomáš Butta, patriarcha

Marie Trtíková publikováno: 09.07.2010 11:55 zobrazeno: 2975x


Pension Betlém        HITS        Ekumenická rada církví        Husitská teologická fakulta        Ekumenická akademie        Hus