WebArchiv - archiv českého webu

Evropský „Bible Dialogue 37“ na téma: 1914 a 2014. Staré a nové války a vyhlížený mír budoucnosti.

Konference komunity protestantských církví v Evropě (CPCE) zve na setkání na výše uvedené téma, které se koná v Berlíně od 30. října do 3. listopadu 2014.

Válka vypukla přesně před sto lety, nejprve první světová válka a poté následovala druhá světová válka. Utrpení a tíha viny vyústila ve spolupráci národů v Evropě. Rostla také touha po klidu a vůle utvářet Evropu jako oblast míru. Církve samotné byly zataženy do válečné historie a byly volány k podpoře nacionalismu, čímž nesou svůj podíl viny a zodpovědnosti. Ale zároveň to byly právě církve, kdo začal budovat mosty smíření. Boží dar míru umožnil vyvinout úsilí v otázkách smíření a tak v Evropě nastolit klid, přičemž zůstává povinnost postavit se proti starému stylu války, která panuje v Africe i proti novým válečným způsobům ekonomických a kybernetických útoků v celém světě. „Bible Dialogue“ bude reflektovat otázky misie míru a smíření v rámci protestantských církví v Evropě a hledat nové perspektivy pro mírové soužití v nejen v Evropě. Přednášející a členové týmu: Prof. Martin Friedrich (Berlín, Vídeň), Dr. Hans Jürgen Luibl (Erlagen), Gerhard Frey-Reininghaus (Praha) a Rita Révész (Budapešť), Dr. Christian Staffa (Berlín) a Philipp Karschuck M.A. (Fribourg). Poplatek 180 Euro. Další informace na webu www.eaberlin.de. Přihlášky je možno podávat do 20. září 2014. V případě Vašeho zájmu, kontaktujte prosím Odbor vnějších vztahů na vnejsi.vztahy@ccsh.cz či tel: 220398114 ohledně možné pomoci s uhrazením účastnického poplatku.



Václav Drašnar publikováno: 01.09.2014 01:49 zobrazeno: 1940x


Pension Betlém        HITS        Ekumenická rada církví        Husitská teologická fakulta        Ekumenická akademie        Hus