WebArchiv - archiv českého webu

Představení metodického materiálu o MJH pro práci se středoškolskými studenty

Tento materiál předpokládá již základní znalosti nejen o Mistru Janu Husovi, ale také o situaci té doby ve střední Evropě. Z toho důvodu je materiál připraven „v kostce“ pro další možné rozvinutí jednotlivých oblastí. Podle možnosti vyučovacích hodin nebo času, který můžeme věnovat tomuto tématu, se můžeme dotknout hlouběji buď samotného procesu, husitství nebo třeba jen Husova odkazu pro dnešního člověka.  Materiál „v kostce“je také možné využít jako přípravu pro navazující metodu aktivního učení. Při této metodě se studenti aktivně ponoří do daného tématu. Tato metoda je nejen více zajímavá, ale nabízí také možnost osobního vcítění do jednotlivých postav.  Na základě znalostí tedy uspořádáme hypotetické soudní přelíčení s Mistrem Janem Husem. Podrobný postup přípravy této aktivní metody je rozepsán natolik přehledně, že si troufám říci, nebude pro nikoho problémem.

Materiál je možné využít i jako téma pro biblické hodiny ve farnosti, a to i s metodou aktivního učení – s hypotetickým soudním přelíčením s Mistrem Janem Husem. Výhodou této metody je možnost práce s různě početně velikou skupinou osob, tedy i s menším počtem účastníků při biblické hodině. Podle počtu účastníků můžeme použít všechny nebo některé z těchto rolí: obžalovaný, právní zástupce obžalovaného, svědkové obhajoby, přísedící, soudce a členové poroty.  V porotě můžeme mít neomezený počet účastníků. Po času na přípravu uspořádáme vlastní přelíčení. Není nutné trvat na historické přesnosti. Můžeme nechat účastníkům naprostou volnost fiktivní dramatizace.   Jako strukturu přelíčení použijeme následující činnosti: úvodní řeč prokurátora, vystoupení svědků, vystoupení znalců a závěrečné projevy obou stran. Nakonec následuje diskuse a hlasování porotců.

Přeji všem, kdo se pokusí o tuto „hravou“ metodu i ve své farnosti, hodně zábavy i poučení pro všechny účastníky.

                                                                                              Ivana Krejčí, Prostějov



Václav Drašnar publikováno: 10.02.2015 01:27 zobrazeno: 1868x


Pension Betlém        HITS        Ekumenická rada církví        Husitská teologická fakulta        Ekumenická akademie        Hus