WebArchiv - archiv českého webu

Přání bratra patriarchy k novému roku 2019

24.12.2018

Vyměňujeme opět nástěnné kalendáře. Ten, co ještě nedávno byl nový, je již vyměňován za ten, který nese označení rok 2019 od narození Ježíše Krista.

Střídání roků nás činí pozornějšími a více vnímavými pro skutečnost plynoucího času. Ale čas není určován našimi kalendáři, diáři a hodinkami, ale vztahuje se k vesmírným tělesům a jejich pohybu (Gn 1,14). Země, která je naším společným domovem, vykoná během roku pouť kolem Slunce, Měsíc zase oběhne dvanáctkrát kolem ní a ona sama se otáčí kolem osy. Tato zvláštní pravidelnost a pozoruhodný řád při pohledu do vesmíru, jehož jsme součástí, je uchvacující a jako věřící v tom spatřujeme dílo Stvořitele. „Nebesa učinil důmyslně, jeho milosrdenství je věčné“ (Ž 136,5).

Rok, století i tisíciletí nám připadají jako velmi dlouhá doba, ale vzhledem k rozměrům vesmíru jsou jen nepatrnými časovými úseky. Naproti tomu den se nám zdá někdy velmi krátký pro to, co bychom vše chtěli stihnout nebo zvládnout. Ale každý Bohem darovaný den je dostatečně dlouhou dobou a příležitostí k tomu, abychom jej mohli prožít v jeho blízkosti a něco dobrého vykonat a uskutečnit. K tomu však, abychom mohli obstát v náročnosti a složitosti života a mohli něco prospěšného pro druhé, pro svoji církev i pro společnost vykonat, potřebujeme Boží pomoc a posilu. Kéž nadcházející rok 2019, jeho měsíce a dny, můžeme prožívat s vyznáním „Naše pomoc je ve jménu Hospodina, on učinil nebesa i zemi“ (Ž 124,8).

S přáním Božího požehnání, moudrosti, nadhledu víry a sil

Tomáš Butta

bratr patriarcha 

 



Tomáš Butta, patriarcha

Oldřich Nováček publikováno: 24.12.2018 04:28 zobrazeno: 867x


Pension Betlém        HITS        Ekumenická rada církví        Husitská teologická fakulta        Ekumenická akademie        Hus