WebArchiv - archiv českého webu

100. výročí CČSH jinak připomínané

27.04.2020

Těšili jsme se ze společenství církve a setkání s mnohými hosty dne 11. ledna 2020 při slavnostní bohoslužbě v chrámu sv. Mikuláše v Praze – Starém Městě. Pak se ještě před vyhlášením nouzového stavu uskutečnily některé akce v náboženských obcích a jako poslední početnější shromáždění v rámci 100. výročí CČSH bylo začátkem března setkání v Parlamentu ČR věnované T. G. Masarykovi.

Ústřední rada konstatovala svým usnesením, že není možné dne 1. června 2020 uskutečnit Slavnostní shromáždění v Národním domě v Praze na Smíchově. Tato dlouho připravovaná akce je tedy zrušena.

Co se bude konat, samozřejmě s ohledem na platné hygienické a bezpečnostní podmínky, je bohoslužba pod širým nebem ve Škodějově dne 13. června 2020. Zde v rodišti dr. Karla Farského, kde probíhá úprava přírodního areálu, budou pro návštěvníky vytvořeny a otevřeny naučné stezky. První stezka je věnována prvnímu patriarchovi CČSH, druhá s názvem „Okna do duchovní krajiny naší země“ je určena dětem a třetí ekologicko-výchovná má název „Živá voda“ a bude seznamovat s přírodou Podkrkonoší.

Připravovaná je též bohoslužba na svátek M. Jana Husa v Betlémské kapli v Praze, při níž bude připomenuto 600. výročí narození husitského krále Jiřího z Poděbrad.

T. B.



Tomáš Butta, patriarcha

Oldřich Nováček publikováno: 14.05.2020 10:42 zobrazeno: 420x


Pension Betlém        HITS        Ekumenická rada církví        Husitská teologická fakulta        Ekumenická akademie        Hus