WebArchiv - archiv českého webu

Výběr usnesení ze 77. zasedání ÚR

Praha 10.02.2007 V sobotu 10.2.07 zasedala Ústřední rada. Přinášíme Vám výběr z přijatých usnesení řazený tématicky a současně chronologicky dle aktuálnosti jednotlivých usnesení.

VELMI AKTUÁLNĚ

· Úmrtí duchovních CČSH

s. Jitka Šafářová, duchovní v invalidním důchodu, zemřela 15. 11. 2006

br. Mgr. Jiří Bednařík, farář v.v., zemřel 22. 1. 2007

· Kauza pražského biskupa 

Ústřední rada schvaluje  v souladu s řády CČSH podání k církevnímu kárnému výboru   na zahájení kárného řízení s  bratrem biskupem Mgr. Karlem Bicanem z důvodu „závažného selhání v duchovní správě a morální rovině s negativními důsledky pro celou CČSH“ ve smyslu článku 1a Kárného řádu CČSH („jednání vůči spolusestrám a spolubratřím, jímž se dotýkají jejich cti a vážnosti a snižuje se význam a váha církevního společenství na veřejnosti.“). (pro: 10, proti: 0, zdržel se: 1)

Ústřední rada bere na vědomí otevřený dopis bratra biskupa ThDr. J. Hradila,Th.D. a konstatuje, že jednání  ÚR se konalo v řádném termínu v co nejkratší době  ( 5 dní po zveřejnění aféry v tisku ). 

Ústřední rada nedoporučuje ukončení diskuse k případu pražského biskupa v církevním tisku.

· Konference pořádaná CČSH 24. 2. 2007!

Ústřední rada  schvaluje na den 24. 2. 2007 konání konference k tématu - "Duchovní správa v CČSH " – v Komenského sálku v  Praze - Dejvicích.

· Sněmovní texty k diskusi!

Ústřední rada rozhodla o předložených materiálech ze sněmovního centra – vždy po 1 ks od každého z předložených materiálů bude vydáno pro vikariáty . Texty budou k zaslány zájemcům elektronicky a též umístěny na webových stránkách CČSH.

· Seznamy duchovních působících ve věznicích – do 20. 2. 07!

Ústřední rada  ukládá biskupům předložit do 20. února seznam duchovních působících ve vězeňské službě  s požadavkem na jejich uvolnění pro církevní akce a to s uvedením dat v roce 2007.

Seznamy duchovních působících v nemocnicích

Ústřední rada  ukládá řediteli ÚÚR vypracování seznamu duchovních a dobrovolníků pověřených církví prací ve zdravotnických zařízeních podle krajů ČR. Seznam bude poskytnut Ekumenické radě církví v ČR.
Ústřední rada ukládá řediteli ÚÚR  s vypracováním seznamu kontaktů na faráře CČSH působící ve zdravotnictví na území hlavního města Prahy. Seznam bude poskytnut Ekumenické radě církví v ČR.

· Vztah stát – církev - ERC

Ústřední rada pověřuje statutární zástupce zasláním stanoviska na vládu ČR, ve kterém vyjádří
a) stanovisko,že v ekonomických záležitostech  ji nezastupuje ERC
b) z tohoto důvodu nesouhlasí CČSH s novým klíčem rozdělení státní dotace, který s ní nebyl konzultován
c) požaduje okamžité jednání o těchto záležitostech
Toto stanovisko bude současně zasláno ERC,kde bude  popsán důvod naší nespokojenosti.Koncept dopisu bude rozeslán  všem členům ÚR k připomínkám .

Ústřední rada  pozve řídící výbor ERC k jednání o předložené metodice rozdělení  státní dotace.

ÚR pověřuje bratra patriarchu, Mgr.Zapletala a br. Potočka konzultacemi s ostatními církvemi.  

Ústřední rada ukládá ÚÚR zajistit  realizaci  podle navržených úsporných opatření v oblasti OVN. 

Ústřední rada  ukládá ÚÚR připravit další kroky na rok 2008 s cílem najít úspory a zvýšení příjmů.

Ústřední rada ukládá diecézním radám připravit návrh na redukci počtu administrativy tak, aby uspořená částka byla 80 tisíc na základních mzdách a aby opatření mohla být realizována od 1. 4. 2007!

CČSH žádá o zasílání všech zápisů z jednání v ERC do 10 dnů po zasedání.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

AKTUÁLNĚ

· Charta Oecumenica

Ústřední rada  ukládá ÚÚR připravit podklady pro bratra patriarchu - k dopisu s odpovědí bratru  biskupovi ThDr. Hradilovi,Th.D. (Otevřený dopis biskupa ThDr. Hradila, Th.D. k podpisu Charta Oecumenica)  


.        Celocírkevní akce, akce organizované ÚÚR

Ústřední rada  schvaluje návrh bratra patriarchy – přehled akcí v roce 2007 jako datový  plán. Doplňuje se akce dne 4. 10. 2007  na HTF UK - výročí emeritních profesorů. Program bohoslužeb v Kapli Betlémské -  materiál pro předtočený vstup během bohoslužby připraví  bratr Dr. J. Hrdlička.

Ústřední rada schvaluje příspěvek na konferenci k 60.výročí svěcení žen částku 5.000,- Kč.

· Ekumenická spolupráce

Ústřední rada CČSH jmenuje  Zuzanu Kolářovou  jako delegátku za CČSH na studijní kurz v Josefstalu.

Ústřední rada poděkovala za darovanou teologickou literaturu ze Sasské evangelické luterské církve. ÚÚR připraví podklad k evidenci knih a určí kde budou uskladněny.
 
Ústřední rada bere na vědomí předloženou zprávu o dosavadní spolupráci CČSH se Sasskou evangelickou luterskou církví, děkuje Sasské evangelické církvi za poskytované pobyty v lázních Gorisch, v Lubminu a v Johnsbachu  duchovním i laikům CČSH a vyjadřuje souhlas s další spoluprácí v intencích uvedených kroků v předložené zprávě.

· Vzdělávání

Ústřední rada CČSH doporučuje vzdělávacím institucím církve, aby do programu výuky přijaly okruhy témat potřebných pro kvalifikaci osob poskytujících duchovní péči ve zdravotnických zařízeních.

· Tisk

Ústřední rada  konstatuje,že o knihu neprojevilo zájem dostatek čtenářů a nesplnila kritéria stanovená pro vydání,. Z důvodu snížení státní dotace není možno vydat knihu vlastním nákladem. (Žádost   sestry Dr. Kubíkové o vydání knihy „Živá je řeč Boží“.)

· Nemovitosti

Vlastnictví kostela ve Wansdorfu

Ve smyslu původního  rozhodnutí CČSH církev konstatuje, že není vlastníkem uvedené nemovitosti v katastrálním území a obci Varnsdorf. (Žádost JUDr. Ruthové – AK Varnsdorf – vlastnictví kostela ve Varrnsdorfu) 

Odstoupení od nároku na vydání pozemků ve Vrchlabí

Ústřední rada schvaluje v souladu s ÚSTAVOU CČSH článku  7/ odstoupení od nároku na vydání pozemků pč. 793/3, 738/2 a st.pč. 3714 v k.ú. Vrchlabí uplatňovaném náboženskou obcí ve Vrchlabí u Ministerstva kultury ČR pouze po předložení zapsaného věcného břemene (nebo Smlouvy o smlouvě budoucí na věcné břemeno) pro CČSH na užití WC při bohoslužebných akcích a  právo užívání přístupové komunikace ke kapli na st.pozemku 628,503. (pro:8, proti: 3 Ing.Rauš, ThDr.Butta, zdržel se: 0 )       

Prodej pozemků v Lázních Bohdaneč

Ústřední rada  v souladu s ÚSTAVOU CČSH,článkem 7,odst.2) schvaluje prodej pozemků  839/10,849/6 a 867/83 v k.ú. Lázně Bohdaneč o výměře 2669 m2 za minimální cenu  1.000,-Kč/m2. (n.o. Pardubice, doporučeno DR Hradec Králové).

Zástava objektu pro dokončení rekonstrukce v Brně

Ústřední rada  schvaluje podle ÚSTAVY CČSH,článek 7,odst.2) záměr Brněnské diecéze CČSH zřídit zástavní právo k nemovitostem v jejím vlastnictví zapsaným u Katastrálního úřadu pro Jihomoravský kraj na LV č. 352 (nemovitosti na Joštově) nebo na LV č. 321 (nemovitosti na Lipové) pro katastrální území Město Brno, obec Brno. Zástavní právo bude zřízeno a bude sloužit výhradně k zajištění bankovního úvěru na dokončení generální rekonstrukce budovy ve vlastnictví Brněnské diecéze CČSH na Joštově 7 v Brně. Maximální délka splatnosti úvěru bude 5 let."

Pronájem ve Wuchterlově 3 – o.s. diakonie STROM

Ústřední rada schvaluje přidělení nebytového prostoru ve W3 (po vyklizení fa Kussee) za snížené nájemné 5.000,- Kč/měsíc a spotřebované služby na zkušební dobu tří měsíců. Ředitelka DaM se pověřuje jednáním s OS STROM .

         
---------------------------------------------------------------------------------------------

DO PRÍŠTÍHO (březnového) ZASEDÁNÍ ÚR

· Nominace na studijní, prázdninové pobyty, lázně

Ústřední rada CČSH bere na vědomí změnu termínu lázeňského pobytu, děkuje za nabídky lázeňských pobytů v Kurort Gohrisch, prázdninové pobyty v Lubminu a v Johnsbachu. ÚR na svém březnovém zasedání jmenuje všechny účastníky výše zmíněných pobytů.
ÚR bere na vědomí nabídku účasti na 16. GEKE – Bibelwochen, delegáty jmenuje na svém březnovém zasedání.

· Akce CČSH – celocírkevní, organizované z ÚÚR

Časový harmonogram církevních akcí na rok 2007 bude doplněn o aktuální ekonomické údaje  pro příští zasedání.
(Ústřední rada ukládá ÚÚR zajistit  realizaci  podle navržených úsporných opatření v oblasti OVN.) 

· Majetkové kompenzace - zvony

Ústřední rada souhlasí s předložením seznamu n.o. CČSH, jimž byly v Ženevě přiznány kompenzace za odcizené zvony během 2. sv. války, s návrhem částek, které by jim měly být (z poukázané celkové ze Ženevy na účet ÚR zaslané sumy na kompenzaci poškozených n.o.) následně zaslány, do březnové schůze ÚR.  

· Nemovitosti

Darovací smlouva na kostel v Novém Boru -Arnultovicích

Ústřední rada schvaluje záměr podle  ÚSTAVY CČSH,článku 7 darovací smlouvu s městem Nový Bor jako částečné plnění smlouvy č.6/1976 ze dne 1.7.1976 – náhrada za kostel. Ukládá náboženské obci  ošetřit plnění zbývající část náhrady – farní dům. Do příští Ústřední rady budou dodány  další informace a podklady požadované HŘ.


Prodej bytového domu v Ostravě

Ústřední rada na žádost biskupky Šilerové schválila odložení bodu do příští ÚR. ( DR Olomouc – prodej bytového domu v Ostravě DR Praha. DR Praha žádá ÚR CČSH v ČR, aby revokovala své usnesení ze září 2004 o schválení prodeje bytového domu v Ostravě.)

Prodej domu v Kaplici a pozemku ve Zlivy

Ústřední rada se pro nedostatek podkladů se odmítla bodem 3.1./77 a 3.2./77 zabývat. (Informace z DR Praha - DR Plzeň – prodej domu jednu ulici od náměstí v  Kaplici. DR Praha  trvá na koupi objektu.; DR Plzeň – prodej pozemku - Zliv. DR Praha -  v jednání)           

---------------------------------------------------------------------------------------------

ÚKOLY DO CZ, ČI ZASEDÁNÍ ÚR V HORIZONTU 4  - 6 MĚSÍCŮ

· Charta Oecumenica

Ústřední rada bere na vědomí podepsání směrnice Charta Oecumenica a ukládá I.odboru a příslušným sněmovním výborům vypracovat analýzu možných právních a ideových  závazků CČSH vyplývajících z podpisu této charty a předložit  závěry CZ.  

· Dobrovolnická služba

Ústřední rada pověřuje ředitelku DaM připravit zprávu o OS Servitus na květnovou schůzi ÚR - zpracovat 5. 5. 2007.

· Finance

Ústřední rada  pověřuje ÚÚR, aby do půl roku prověřil integrální pojištění odpovědnosti. (Na doporučení DR Hradec Králové, která kvůli finančním úsporám na pojistném doporučuje Ústřední radě zajistit pojištění majetku církve jako celku.)   

Ústřední rada  žádá sněmovní centrum o předání žádosti ekonomickému sněmovnímu výboru k dopracování příslušné směrnice tak, aby byla směrnice předložena jarnímu zasedání CZ 2007. Účetní program je zajištěn již 2 roky – diecéze předloží sumář požadavků. (Na žádost DR Hradec Králové, která žádá Ústřední radu, aby v tomto směru pro celek církve zabezpečila jednotnou metodiku, jednotný účetní program a zajistila jeho licenci jako nabídku pro poskytnutí náboženským obcím a záležitosti účetního oddělení hlavní a vedlejší hospodářské činnosti, odpisů majetku u těch náboženských obcí, kterých se to týká, apod. řešit centrálně platným předpisem.)                                               

 



Mgr. Hana Tonzarová, tisková mluvčí ÚR CČSH

Hana Tonzarová publikováno: 14.02.2007 08:05 zobrazeno: 4334x


Pension Betlém        HITS        Ekumenická rada církví        Husitská teologická fakulta        Ekumenická akademie        Hus